Skylta med vepor utomhus

Banderoller och vepor har sedan urminnes tider använts för dekoration och utsmyckning. Snabbt insåg man att stora tygstycken lämpade sig mycket bra för kommunikation av olika slag. Banderoller och vepor syns idag i demonstrationståg, på husfasader, i mässhallar, och otaliga andra platser där organisationer och företag vill nå ut med ett budskap. Att skylta med vepor utomhus kräver att de är tillverkade i tåliga material med beständigt tryck.

Beställ banderoller och vepor för utomhusbruk

Om du kontaktar en erfaren tillverkare av vepor och banderoller kan du få hjälp att välja rätt produkter och säkerställa att ditt tryck kommer att se bra ut och hålla för det du ska använda vepan till. Vepor utomhus behöver vara tillverkade av material som tål väder och vind, och både upphängning och tryck behöver vara beständiga och hålla över tid.

Trycka banderoll och vepor hos M.E Produkter

Hos M.E Produkter specialiserar man sig på alla typer av profilprodukter för företag, och man erbjuder allt från tygpåsar och muggar till arbetskläder och reklamprodukter. Självklart kan du även beställa vepor och trycka banderoll hos M.E Produkter. Här hittar du mängder av olika typer av vepor och banderoller, i olika storlekar och material, men även tillbehör och andra produkter som ställningar, lister och fästen.

Banderoller och vepor med tryck från Storbildsfabriken

Om du letar efter trycksaker med snabba leveranstider och i hög kvalitet kan du beställa dina vepor med tryck från Storbildsfabriken. Här hittar du vepor och banderoller för användning inomhus och utomhus. Storbildsfabrikens banderoller och vepor med tryck kan tas fram i obegränsade storlekar, och levereras komplett med öljetter eller kardborre för upphängning. Här finns allt från enkla banderoller och fasadvepor till ställningar och hållare.

Att tänka på innan köp av vepor utomhus

När du beställer trycksaker är det mycket som behöver bli rätt. Du kan alltid få hjälp av ett tryckeri, men det finns många saker du kan förbereda och fundera på för att vara förberedd inför tryckprocessen, inte minst när det gäller banderoller och vepor utomhus.

1. Välj rätt upphängning

Beroende på typ av banderoll eller vepa, var den ska placeras och hur tung den är kan tygstycket efterbehandlas för olika upphängningstekniker. Till vepor utomhus räcker det antagligen inte med ett kardborrband som fästanordning.

För att hänga kvar i vind och regn bör vepan kantförstärkas och förses med öljetter som ger hållbara hål att fästa tygstycket i. En kederlist kan också användas för att se till att vepan hänger rakt och snyggt även utomhus.

2. Använd rätt typ av grafik och text

Även om du redan har den perfekta loggan och en snygg bild som du vill trycka på din vepa utomhus, finns det många tekniska aspekter som hindrar dig från att använda vilken bild eller text som helst. För att en bild som ser bra ut på din datorskärm även ska se bra ut på en stor vepa krävs en hög upplösning och rätt format.

Ju längre ifrån vepan eller banderollen betraktaren kommer att vara, desto lägre kvalitet kan själva bilden ha, vilket behöver kompenseras med färre detaljer i bilden. Fråga ditt tryckeri om hjälp att ta fram rätt typ av bilder och filer för att trycket ska se ut som du tänker dig!

3. Tryckmetoder för vepor utomhus

Vepor i mesh eller andra hållbara material klarar sig bra utomhus i väder och vind, men för att trycket inte ska blekna eller försvinna krävs även rätt tryckmetod för vepor utomhus. Tryckerier erbjuder i dag ofta både digitala och analoga trycktekniker, och vilken som passar bäst beror på material och användningsområde.

En lite dyrare metod som sublimeringstryck kan vara värd i längden eftersom trycket går in i fibrerna och håller längre än ytligt transfertryck. Sublimering kräver att materialet består av polyester, så i vepor av mesh används i stället exempelvis UV-print.

4. Behöver du bygglov?

Det är kanske inte det första man tänker på när man vill sätta upp en liten reklamskylt för sin verksamhet, men även mindre skyltar och vepor utomhus kräver ofta att du ansöker om bygglov. Olika kommuner har olika regler och undantag – ibland krävs till exempel inget bygglov för skyltning under kortare tid.

Kontrollera därför alltid vad som gäller för bygglov i just din stad eller kommun, och kontakta stadsbyggnadskontoret om du är osäker på något. För att undvika bygglov kan det kanske vara värt att minska storleken på vepan eller göra om utformningen något. Läs mer om allmänna regler kring bygglov på Boverket.se.

Vad är en vepa?

Betydelsen av ordet vepa har förändrats över tid, men syftar i dag på ett tygstycke med ett budskap eller meddelande på. Skillnaden mellan banderoll och vepa är något flytande och termerna används ofta synonymt. Vissa tryckerier gör skillnad på liggande format (banderoller) och stående (vepor), medan andra inte gör någon skillnad alls.

Ordet vepa förekommer enligt Svensk ordbok redan i fornsvenskan i betydelsen ”tunt täcke”, och det var länge ordets enda betydelse. Nu används det dels för de reklamprodukter vi talar om här, dels om dekorativa vävnader på väggar eller bord.